8591-600x0

Cinema Week: Adam

Speeltijden & Tickets

    Er zijn momenteel geen voorstellingen beschikbaar.
Speelduur:

98 minuten

Kijkwijzer:

AL

Regisseur:

Maryam Touzani

Acteurs:

Lubna Azabal, Nisirine Erradi, Douae Belkhaouda, Aziz Hattab

TRADITIE & TABOE: HET MAROKKO VAN MARYAM TOUZANI

Een week lang presenteert Cinema De Vlugt in samenwerking met Cineville de impactvolle films van Maryam Touzani (Tanger, 1980). Als regisseur, actrice en screenwriter laat Touzani eeuwenoude tradities hand in hand met taboedoorbrekende thema’s schitteren op het witte doek. Hiermee schijnt zij een intiem licht op de rijke gelaagdheid van de Marokkaanse samenleving. Het hoogtepunt van deze week is de door Cineville uitgelichte voorpremière van Maryam Touzani’s nieuwste film The Blue Caftan. Dit filmpareltje wordt op woensdag 1 maart ingeleid door Soumaya Bazi, schrijver, presentator en filmmaker uit Amsterdam Nieuw-West. Tijdens de week van Maryam Touzani kun je genieten van haar debuutfilm Adam (2019), het muzikale Casablanca Beats (2021) en het taboedoorbrekende Much Loved (2015), beide geregisseerd door haar man Nabil Ayouch. Maryam was samen met haar man verantwoordelijk voor het schrijfwerk van de laatste twee films. Much Loved bracht een schokgolf teweeg in Marokko, vanwege de gevoeligheid omtrent het onderwerp prostitutie. Op gevoelige wijze maakt ze met haar films onderwerpen bespreekbaar die anders onbespreekbaar blijven.

ADAM is het speelfilmdebuut van regisseur Maryam Touzani, die ook het script schreef. De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ (VPRO) en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden in het Marokko van nu.

In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia (Nisrin Erradi) van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla (Lubna Azabal, INCENDIES) blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen.

ADAM ging op in première op het Filmfestival van Cannes, waar de film werd geselecteerd voor Un Certain Regard. Op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) werd de film omarmd door het publiek met een score van maar liefst 4.6 (van 5) in de publiekspoll.

Speeltijden & Tickets

    Er zijn momenteel geen voorstellingen beschikbaar.